Vecka 36

2011-06-30 / 10:55:25

Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.
Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå.
Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.

Barnet: Nu väger barnet mellan 2200-2500 gram och längden är ungefär 45 centimeter. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.

30 Juli

2011-06-30 / 10:44:35
Hallå hallå,
Idag är det sista dagen i juni månad, denna månaden har bara rusat förbi.
Igår var vi hemma hos min mormor och fikade och åt lite lunch, Det var faktistk trevligt :)
Efter det så tog vi bussen hem och mötte Jonte och mange, de ville äta lite glass så vi åkte till eurostop för att testa den nya glassbaren. Glassen var väldigt goood men liite dyr.. men värt att prova en gång iaf!
Sen vidare hem igen för manges tjej skulle komma och visa några skor för jonte, så han köpte ett par fina vita.

Ringde tintin och frågade ifall hon ville med till stranden och de ville hon, vi åkte dit och kyle och jonte badade lite haha, skit kallt vatten ju :( fy!

Seeen var det raka vägen hem och duscha och göra kvällsmat.

Och idag ska jag storstäda, besviken på vädret dock.. stod att det skulle regna hela dagen MEN det är ju blå himmel och strålande sol :( haha.
Efter vi har storstädat så ska vi iväg och storhandla och sen ska jag och Jonte äta något ute på stan och sen gå på bio <3

29 Juni

2011-06-29 / 12:23:04
Hallååå,
Idag vaknade kyle tidigt för att vara honom, ska inte gå in på detaljer hur tidigt det var ;) haha. Iaf, kollade på ett avsnitt av pretty little liars medan vi åt frukost. Sen plockade jag undan det värsta inför storstädningen imon..
Och nu har jag precis duschat!.

Kyle ska snart få lunch sen tar vi bussen hem till min mormor för att träffa hennes kusin. :)
Ikväll är det tvättning som gäller, har en del maskiner som behövs tvättas :( typ 6 för att vara exakt haha.. fy.. varför väntar man alltid så lääänge??

Aja, nej nu ska jag göra lite luunch! PUSS

27 Juni

2011-06-27 / 15:31:51
Hallåå hallå, nu var det ett tag sen jag uppdaterade.. men får ta de dagarna idag då ;)

I torsdags så städade jag lite granna och när jonte kom hem så åkte vi och handlade för midsommar och picknick korgen till äventyrslandet.

Hittade ett jäätte sött glassett på citygross med, eller jaa Kyle hittade det så klart ;) ahah

Jätte gullig ju!

I fredags så vaknade vi rätt sent, åt frukost osv, sen åkte vi vidare hem till Chrille och Malin och följde med dom och handlade sen gick vi hem till Carro och Dennis, där vi skulle fira midsommar.
Vi åt lite jordgubbar, grädde och kladdkaka, sen grillade vi gott kött och sen bara umgicks vi. Barnen lekte fint, lite bråk då och då som det kan bli mellan barn, men jag tyckte det gick bra iaf.
Följde med malin och chrille hem sen för vi skulle sova över där, Kyle och neo somnade rätt snabbt när vi kom hem.

I lördags så skulle vi egentligen till äventyrslandet men vi vaknade för sent samt att det var skit dåligt väder på dagen, men framåt kvällen så blev det så klart fint, så vi sa att om det är fint väder på söndag så åker vi då ist :)
Så istället så tog vi det bara lugnt hela dagen, framåt kvällen fick jag ett ryck och stoooorstädade Kyles rum (vilket verkligen behövdes!!!!) Blev två plastpåsar fulla med skräp, 1 papperspåse mindre leksaker så nu är det dock skit tomt där men det kommer bli bättre sen när de väl kommer och tapetserar hans rum så man kan hänga upp grejer på väggen.
Sen ville vi ha lite gott till filmen vi skulle kolla på ikväll, så tintin kom hit och följde med oss till willys och handlade lite gott. Sen på kvällen så kom Tintin och Elisabeth över och kollade på film med oss.
Vi kollade på en film som hetter "funny people" och den sög.. haha tyvärr!


Före och efter bilder på hans rum ;)
Sen kan man ju fråga sig själv, vad tuuusen gunghästen gör på bordet?? haha!

Så igår blev det jätte fint väder iaf, vi åkte dit och Kyle vågade inte åka någon karusell i början för han ville bara bada baada bada, så när han väl fick bada så var vattnet ISkallt haha. Jonte och Kyle hade ingen känsel i sina fötter typ ;) men efter badet så ville han åka mer karuseller. Vi åt lite glass och sen kollade vi på cirkus innan vi skulle hem.



Idag har vi bara städat undan sen helgen, och betalt räkningar.
Och nu ska jag börja ta fram till middagen.. PUSS

22 Juni

2011-06-22 / 20:13:25
Hallå hallå,
Idag är det alltså den 22 juni...denna månaden har en vecka kvar sen är den slut.. :s Vart har den tagit vägen egentligen? :O  Känns som det var i förrgår det blev första juni och sommaren började på riktigt haha!

I helgen så var vi ju på bröllop, chrille och malin gifte sig. Det var väldigt fint och bra gjort utav dom! Var jätte trevligt och de var hur fina som helst:D

Annars i veckan har det inte hänt något speciellt alls, vilat min rygg och mage bara, hade sånt tryck nedåt i helgen så det var jätte svårt att gå och resa sig.. :( men det börjar bli bättre nu men ryggen gör fortfarande ont när jag har gått en bit eller legatpå samma sida för längei sängen.
Går ju in i vecka 35 idag, alltså "bara" 5 veckor kvar.. +- 2 veckor dårå.

Idag var vi i stan hela eftermiddagen, åt lite kinamat och glass. Kyle ligger just nu och kollar på casper, jag ska bara skriva klart denna sista meningen sen tänkte jag natta honom :)

16 Juni

2011-06-16 / 15:48:22
Hallå hallå,
Idag vaknade vi i tid jag och Kyle, gick upp och åt frukost sen plockade vi lite och sen bara slappade vi framför tvn tills vi skulle ta bussen in till stan och möte michelle för att sen gå till barnmorskan.. :)

Allt såg bra ut, hade gått upp 1 kg sen jag var där sist, för 4 veckor sen. Magen hade växt en del från 27 i sfmått till 32. Blodtrycket såg väldigt bra ut men järnvärdet mindre bra, haha inte konstigt jag har känt mig trött hela veckan, få gå och köpa niferex (järntabletter) i morgon så jag inte somnar på malin och chrilles bröllop på lördag ;).
Hon kollade även om bebisen har lagt sig med huvudet neråt och det har han, hans huvud var dock lite rörligt fortfarande.

Sen gick vi vidare till en bokhandel då michelle skulle köpa en ny kalender, sen till hemköp och köpte bröd till fåglarna och en banan till mig och Kyle för mitt blodsocker sjönk rejält :/..sen ville vi ha lite körsbär och jordgubbar så vi gick till torget och hittade billig frukt, jordgubbar + körsbär för 60 kr är inte dåligt!

Åt lite på mcdonalds innan vi gick och matade fåglarna och sen vidare hem. Nu ska jag snart fixa tvätten för tvätta ikväll igen.. har dock bara 4 maskiner så det kommer gå snabbt!

Hej så länge!

14 Juni

2011-06-14 / 16:23:06
Hallå i stugan!
Tänkte bara slänga in en bild på magen i vecka 33, imon går jag in i vecka 34, så bättre sent än aldrig ;) haha. Vi ska alldeles strax ta bussen hem till mona och äta lite kvällsmat!

13 Juni - 50 dagar kvar

2011-06-13 / 15:31:41
Hallååå,
Idag är det bara 50 dagar kvar tills bebis kommer, kan ju komma tidigare och senare också. Hoppas lite tidigare.. hihi

Ilördags så åkte jag ju till gekås, hittade det jag ville ha blev lite billigare än jag trodde också.. så det var ju bra ;) Åkte hem sen nästan direkt hem till Nathalie för att fira henna, vi fick lite tårta (som var skitagood) och sen satt vi och pratade en massa. Michelle fick för sig att göra lockar i mitt hår, så det fick hon göra och det  blev faktiskt bra!.

Igår så fixade Jonte klart det sista i vardagsrummet, satte upp en klocka och kabeldöljare eller vad det heter, sen åkte vi hem till Malin, chrille och neo och grillade körv och satt och pratade. Jonte hjälpte också Malin lite med deras festprogram.

Det var vår helg, den gick otroligt snabbt, redan måndag och ny vecka idag då.. Veckan startas med att tvätta en massa tvätt! Ska försöka hinna med att tvätta så många maskiner som möjligt nu innan klockan sex, har typ 8 maskiner tvätt.. kanske får klart hälften iaf :P.

Nej nuu ska jag ner i tvättstugan igen! Tjingeling.

11 Juni

2011-06-11 / 12:39:39
Godmiddag!
Igår var vi inne i stan och kollade på studenttåget, var dock lite tråkigt iår för att alla gick för sig och inte i ett tåg..
Jonte och Benjamin klädde ut sig till studenter och gick med i tåget dom med ;) haha!
På kvällen så kom de några killar hit så spelade dom tvspel kyle somnade och jag kollade på en film som heter Trust. Om jonte ser den filmen så kommer han bli glad över att han inte fick en dotter ^^

Idag ska jag, tintin och daniel till gekås.. Om det inte blir försent.. Ska nämligen hem till Nathalie ikväll och fira henne. Höll nyss på att skriva fria ist för fira haha!!

Ne nu ska jag göra mig iordning..

Förlossningsberättelse med Kyle.

2011-06-09 / 19:43:07

Förlossningsberättelse .

Minns inte så himla mycket den dagen men detta är på ett ungefär med tiden iaf :P

Det började med att jag fick en starkare sammandragning än vad jag brukade få, så jag kollade på klockan så var klockan 07.? så jag somnade om vaknade igen av en sammandragning kollade på klockan så hade det gått 6 min, sen nästa gång 6 min igen. Så somnade jag om och vaknade klockan elva, så gick vi upp och åt frukost, sen vid 16 så badade vi :) så tog jag fortfarande tiden det va fortfarande 5-7 min mellan dom, oregelbunda då alltså.

Så jag gick upp tog på mig satte mig vid tvn, minns att jag kollade på Related. Sen i pausen så gick jag på toa och så såg jag att det var något jätte slemigt med lite rött i  när jag torkade mig, Så jag ringde förlossningen så sa dom om mina sammandragningar blir starkare och håller i sig längre än 30 sec så skulle jag ringa igen. Då var klockan 17.15.

Efter serien så gick jag och skulle göra nudlar, när jag skulle hälla upp vatten så kände jag att det blev jätte blött i mina trosor, gick på toa och sa till Jonte att jag trodde att vattnet hade gått, så sa han att vi skulle ringa igen och så gjorde jag de så frågade dom hur mycket vatten det va och så, sen sa dom att jag inte skulle stressa utan göra det jag höll på med sen skulle jag komma så dom skulle undersöka mig.  Då va klockan 17.30.

Så 18.15 åkte vi till förlossningen Jonte fick köra sakta för mina sammandragningar hade blivit kraftigare än vad dom va innan.
Så när vi kom fram så va klockan 18.30. Så fick vi ett rum, så kom dom och satte en ctg-kurva på mig, för att kolla hur ofta sammandragningarna kom och hur starka dom va.


image6
Och då var det 3 min mellan varje sammandragning.

Sen så fick jag gå runt lite i rummet skulle vänta på en barnmorska som skulle kolla hur myckt jag va öppen, jag tänkte att jag bara var öppen jätte lite för jag hade inte så himla ont . Sen kom hon och kollade så var jag redan öppen 5 cm. Så sa barnmorskan att jag hade gjort halva jobbet hemma, att det var bra :).
Då var klockan 19.30.

Sen så till 20.30 så gick jag bara runt i rummets alla hörn fram och tillbaka. Sen efter det så sa en barnmorska att jag kunde duscha att det hjälper jätte mycket. Så jag duschade i varmt vatten hjälpte för en sammandragning sen gjorde de ont igen så jag gick upp, och torkade mig sen ville jag bada. Så klockan 21.00 så hoppade jag i badet.

image7
Här skulle jag precis resa mig upp och börja gå för jag fick en sammandragning.

Och det hjälpte lite grann, men sen kom en barnmorska in och kände på vattnet och sa "oj vad kallt det är " så hällde hon i mycket varmare vatten, det va skit skönt. Sen hjälpte det ingenting. Så kom hon in igen och frågade om jag ville ha lustgas och det ville jag. så hon berättade hur den fungerade.
Första gången jag andades lustgas så hjälpte det skit mycket, blev helt yr och borta så när en sammandragning kom så kändes den men inte lika mycket och så kändes det som jag va skit full.
Sen ville jonte också prova den och det fick han så han satt och log rätt mycket då:P
När klockan var 22.30 så orkade jag inte sitta där mer så jag ville upp.

När jag var tillbaka i rummet så fortsatte jag att gå gå gå och gå.  Och så kollade dom hur mycket jag hade öppnat mig och då var jag öppen 9 näästan 10 cm bara nåt mer som skulle öppnas eller nåt.
Sen 23.00 så spelade vi lite skitgubbe jag och Jonte . För att fördröja tiden, men jag pallade bara med att spela två omgångar :P.  Sen fortsatte jag att gå, sen fick jag ligga ner lite med en ctg kurva igen,. och det va hemskt då när det gjorde så ont. Och så lyssnade dom på bebisens hjärta och allt såg bra ut.

När klockan var 00.30 så ville jag att dom skulle kolla mig igen, och då var jag fortfarande bara öppen 9 näästan 10 cm. Men när klockan var 00.50 ungefär så kändes det som om jag skulle skita ner mig, så sa ena barnmorskan "snart så kan det kännas som om du ska bajsa ner dig" jag ba "det gör det redan nu." så kom det några krystvärkar där några små.  Så sa jag nu får ni kolla igen så kollade dom men ingenting hade hänt :/ Sen klockan 01.00 så kom dom riktiga krystvärkarna då jag inte kunde kontrollera mig jag var tvungen att ta i. Så kom barnmorskan och sköterskan och sa att nu va det på G. Så då måste jag ha öppnats 10 cm:P
Så fick jag ligga på ena sidan och ta i som fan sen efter en stund så fick jag vända mig till andra sidan och ta i sen ville dom att jag skulle ligga på rygg så då la jag mig på rygg så stoppade dom i någonting för att lyssna på bebisens hjärta, så sa dom att jag skulle andas lite och ta i , sen när det kom en krystvärk så skulle jag ta i och fortsätta när den tar slut också. Sen kände jag hur det började spänna som fan där ner och när jag pausade så gjorde det ont som faasen, så sa dom hela tiden "snart är han här, bara lite till bara lite till " heeela tiden. MEn han kom ju aldirg kändes det som för mig. Sen tog jag i som fan så kände jag hur det gick sakta sakta sen ploppade heeela kroppen ut på en gång. Så kändes jag heelt tom och slut, så fick jag upp honom :D det var underbart. Då var klockan 01.25.
Det var dom längsta och snabbaste minuterna i mitt liv dom 25 då jag fick mina krystvärkar.
Precis när han hade kommit upp på mig så kom jag att tänka på det alla säger " man glömmer smärtan direkt" det stämmde faktiskt ganska bra :P

image19
Bara tio minuter efter att jag hade fått honom upp honom :)
Så snygg är man efter en förlossning :P


Sen efter några minuter så kom moderkakan och den såg ut som den skulle.
Efter det så sprutade dom någon bedövning som gjorde skit ont , sved som in i helvete:P Så sa hon att jag hade fått ett skrapsår på blygläppen annars ingenting , men hon ville sy lite ändå , så det blev två stygn.

Efter en halvtimma så fick vi den berömde gratulationsbrickan, med smörgås och oboy vi ville inte ha kaffe :P jag var för trött för det och ville sova lite :P Men Klockan 02.00 så blev jag helt plötsligt helt pigg :P


Kom på att jag ville ha bild på brickan men kom på det försent så det blev bara halvätna bilder:P


Sen efter två timmar så fick Jonte äntligen hålla honom.

image11

Och då hoppade jag in i duschen barnmorskan hade sagt att jag skulle kissa i duschen första gången för det kunde svida lite, och de hade hon rätt i det sved lite bara faktiskt, jag var berädd på att det skulle svida skit mycket :P men tur var väl det.

Vid 04.00 så fick vi äntligen sova.

Förlossningsrummet

image12

image13

image14
Ctg-kurvan när jag hade en krystvärk, tänk att mina sammandragningar var på 20-30.
En gång va sammandragningen på 100 :O det måste ha varit något fel.

Jonte var världens bästa under hela förlossningen, tror aldrig att jag skulle klarat av den om han inte varit med mig där. Han andades med mig och höll mig i handen hela tiden nästan. Världens bästa är han verkligen (L) Älskar han så himla mycket. Alltid vi två!!!

9 Juni

2011-06-09 / 19:38:37
Hellu,
Idag vaknade vi jätte sent jag och Kyle.. inte bra.. Åt sen frukost och busade lite i soffan sen var klockan helt plötsligt 2...
Dammsög och städade samt skrubbade soffan ;) svart soffa och småbarn går inte riktigt ihop egentligen men nu ser soffan nästan ny ut igen :D.
Sen hade klockan redan hunnit bli 5..så åkte vi och handlade med Jonte som kom hem då.. kollade lite i affärer osv.

Precis när vi hade kommit hem så knackade det på dörren så var det en kille som sålde såna dära böcker där det står vad som har hänt i tiden typ.. men vi tackade nej inte intressant för oss ^^.

Jonte är nu hemma hos Benjamin och ska fixa lite grejer inför imon. Kyle kollar på kurage och jag satte mig här en liten stund ska snart natta honom och sen kolla på criminal minds.
Har haft så jädrans ont i ryggen idag.. tror det är för att jag dammsög men man vet aldrig. Får vila lite extra mycket ikväll.

Imon så ska vi tvätta vad jag vet än så länge.. sen på kvällen vet jag inte riktigt vad jag och Kyle ska göra än så länge.. Jonte ska ha hit några killar på spelkväll eller vad det var ^^ Så inte så skoj för mig iaf att vara hemma då, Kyle älskar det ju men ja han kan bli lite tjatig haha.

8 Juni

2011-06-08 / 16:42:50
Hallåå,
Idag har vi städat i stort sett hela dagen.. har fixat tvätten tills på fredag, slängt sopor, bäddat rent, plockat undan, diskat (plockat in i diskmaskinen), städat inne på toan och i badrummet.. Så imon är det bara golven som ska tas.
Att detta har tagit hela dagen beror på att jag får ont i ryggen så pass lätt så jag måste vila lite mellan varven ;)

Idag kom även skattepengarna in på konton så det känns lite skönt iaf, Jonte skulle göra lite ärenden innan han kommer hem idag så får se när han hade tänkt sig komma hem. Kanske borde ta en dusch innan?;)

Kyle har börjat ställa rätt frågor nu dom senaste dagarna som, varför lever vi? varför spolar toan ner papper? varför bankar hjärtat? varför får tjejer blod? (mens).. Han växer han också ;)

Idag går jag in i vecka 33, alltså bara 7 veckor kvar, 55 dagar bara! Helt sjukt minns när jag precis hade plussat och var då i vecka 4! haha.

Nej nu ska jag förbereda färdigt kvällsmaten som blir kycklingryta :)

Vecka 32

2011-06-07 / 14:11:22

 

Hade glömt lägga upp en bild på magen i vecka 32, imorgon går jag in i vecka 33, så då kommer en ny bild haha.

Börjar känna av foglossningen mer och mer i ryggen nu..det är väldigt strängt. Värmen är väldigt jobbig också..svettas ju som en gris känns det som haha. Händerna svullnar upp som riktiga korvfingrar när det blir för varmt också.. Tror denna sommaren kommer att bli lika varm som förra om inte varmare.. såå det får bli massa bad denna sommaren, dock kommer jag få smörja mig med faktor 50, brände mig när jag smörjde in mig med faktor 30 :/

6 Juni

2011-06-06 / 11:37:52
Hallå hallå!
Nu har det gått några dagar sen jag skrev här igen.. Men har haft så mycket att göra och har knappt suttit vid datorn. Nu skriver jag dock från telefonen men ändå haha!

Vaknade idag klockan 11 blev helt förvånad... Sovit 10 timmar inatt då alltså. Skönt men nu har jag en sån jobbig huvudvärk.. Kanske är vädret dock för det ska regna imon och det är lite kvavt ute.
Men iaf idag hade vi planerat att åka till brottet men får se om jag följer med har bränt mig som tusan så trooor det bästa vore om jag stannade hemma och vilade.

Men ska berätta lite om helgen med..
i lördags så åkte vi som sagt till IKEA med min mormor.. Vi hittade allt vi skulle ha iaf, kommer komma bilder på det senare :D
När vi kom hem från IKEA var vi så trötta så vi åt kvällsmat och sen hade vi lite lördagsmys, kollade på Rio med Kyle och sen när han somnade så kollade vi på Shelter.

I söndags igår alltså.. Så vaknade vi rätt sent också.. Åt frukost och packade ner fika och badkläder och åkte till brottet. Kyle älskade det som vanligt.. Var uppe en halvtimma sammanlagt kanske ^^ hab älskar verkligen att bada och är riktigt vild.. Kommer hem och ska duscha så ser man att man har typ bränt hela kroppen förutom magen haha!
På kvällen så grillade vi med Michelle, Benjamin, Kerst och Bekke! Vi spelade även kubb innan vi fick åka hem till nettan för att hämta Kyle som inte ville sova där längre ^^

ja det var min helg.. Idag ska jag plocka undan lite här hemma sen helgen..!

3 juni

2011-06-03 / 21:27:30
Hallå i stugan!
Just nu ligger jag i sängen och vilar magen lite. Städade kök, hall och vardagsrum nu när Kyle la sig. Man får ju passa på då haha ;) dammsög även vardagsrums mattan inför de nya bordet :)
idag vaknade vi tidigt och åt frukost sen åkte vi till stranden och var där någon timma sen innan vi åkte hem så tog vi oss en glass i hettan! Fy faro så varmt det har varit idag, jonte frös dock på stranden men det gjorde ju inte jag haha ^^ Väl hemma så vilade vi i soffan innan jonte skulle vidare hem till benjamin för att göra något.
När jonte kom hem igen hade vi precis gjort klart maten som blev tacos väldigt goott! :D ingen halsbränna än så länge heller (peppar peppar!!!)

Imorgon ska vi till IKEA och handla lite till hall och vardagsrum med mormor, sen om vädret tillåter så blir det stranden igen på dagen och minigolf på kvällen.

Nej men nu ska jag göra mig ett iskallt glas saft och sätta mig framför tvn nu när solen äntligen har försvunnit från vardagsrummet. Haha

Kyle och Bebis!

2011-06-01 / 14:03:58




Lite skillnad på magen.. man kan tro att jag ska få en tjej denna gånge.. MEN vem vet :O

1 Juni

2011-06-01 / 11:51:03
Helluuu, nu är det sommar! Juni, juli, augusti!

Jag ska snart plocka undan lite medan Kyle är på dagis och leker av sig med sina kompisar.
Han var lite gnällig inatt, gnällde till hela tiden, sa att han hade ont i foten osv osv.. så får hoppas inte han börjar bli sjuk nu när sommaren är häär!.
Idag ska jag som sagt plocka undan lite, sen handla och sen ikväll tvätta. Sånt som behövs så att säga :)

Imorgon är det röd dag, då är jonte ledig, så får se vad vi ska hitta på då.


Iaf idag går jag in i vecka 32, helt sjukt! Bara 8 veckor kvar nu. :D Längtar tills jag får se Kyles min när han träffar bebisen för första gången.

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.